Som husägare finns det alltid en lista med sysslor som måste göras, som till exempel att kratta löv. Det är lätt att känna sig som en dålig husägare när man ständigt hittar ursäkter för att undvika dessa uppgifter. I lördags greppade vi ändå krattorna och satte igång. Men när man utför dessa sysslor, tenderar tankarna att vandra iväg, och snart nog började vi fundera över antalet Affinity-bilar som finns i Sverige. Vi är med i en Facebook-grupp för Affinity-ägare och där dyker ofta frågor upp om antalet Affinity som finns ute på vägarna.
Intresset för siffror och statistik tog överhanden, särskilt när vinden gjorde krattningen ineffektiv. Vi sökte på nätet och hittade Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbunds hemsida, som hade all information vi sökte. Vi började med att undersöka det totala antalet registrerade Affinity-husbilar i Sverige, hur siffrorna sett ut de senaste åren, och sedan hur det allmänna husbils-läget/mobila boendet sett ut det senaste året och särskilt under detta årets första kvartal.
Det är fascinerande hur en enkel syssla som lövkrattning kan leda till en djupdykning i statistikens värld och ge en paus från vardagens måsten. Det visar väl ändå på husägares kreativa sätt att hantera och balansera plikter med intressen..eller var det bara ett tillfälle att få skjuta upp krattningen..?
Data och prognoser är grundade från Husvagn- och Husbilsbranschens Riksförbund
Svensk husbilsmarknad ser en ljusning
Under 2023 observerades en minskning av nyregistreringarna av husbilar, men i november, syntes att minskningstakten började avta och marknaden visade tecken på stabilisering. Intressant nog var det faktiskt en ökning av nyregistreringar i december jämfört med samma månad föregående år.
Branschen har påverkats av hög ränta, svag valuta och ett oroligt omvärldsläge, vilket bidrar till att många kunder har valt att vänta med att investera i nya fordon trots att intresset för camping är fortsatt starkt. Det oroliga ekonomiska läget har dessutom förstärkts av effekten av bonus malus-skatten, som kan ha bidragit till en minskning av nyförsäljningen. Som en konsekvens av dessa faktorer har marknaden för begagnade fordon blomstrat, och de står nu för cirka 85% av den totala försäljningen.
– Men vi börjar nu se en del positiva signaler om att en vändning är på gång. Mässan i början av månaden i Stockholm var mycket välbesökt och de vårevent som våra återförsäljare arrangerat har alla haft stort intresse. Räntan är enligt de flesta experter på väg ned och förtroendet för svensk ekonomi på väg upp. Det är tydliga signaler som ger förhoppningar att fler vågar investera i ett nytt fritidsfordon,
Per Nilsson, ordförande i Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund (HRF) i pressmeddelande 2 april 2024 https://husvagnsbranschen.se/pressrum/#/pressreleases/positiva-signaler-i-mars-3314029
Det är också intressant att notera att Sverige har flest campingfordon (husvagnar/husbilar) per capita i Europa enligt statistik från ECF, European Caravan Federation vilket understryker vår starka kultur av camping och mobilt boende.
Branschen tror dock att 2024 kommer att bli ett betydligt bättre år än föregående år. I mars 2024 delade Jörgen Nyström, kanslichef på HRF (Husvagns- och Husbilsbranschens riksförbund) med sig av flera positiva nyheter som bidrar till en ökad optimism i branschen. För det första är inflationen på nedgång, vilket ger hopp om kommande räntesänkningar. Detta är särskilt betydelsefullt då det kan leda till lägre finansieringskostnader för både konsumenter och företag inom branschen.
Regeringens beslut att avskaffa malus-delen av skatten på husbilar är ytterligare en positiv utveckling. Detta beslut kan komma att minska ägandekostnaderna och kan stimulera försäljningen av husbilar.
Slutligen: det fjärde körkortsdirektivet från EU, som höjer den tillåtna totalvikten för husbilar med vanligt B-körkort till 4 250 kg, en förändring som välkomnas av branschen. Detta gör det möjligt för fler människor att köra större husbilar utan att behöva ett särskilt körkort, vilket potentiellt kan utöka marknaden.
Dessa faktorer tillsammans skapar en positiv atmosfär och höjer stämningen och energin både bland kunder och de som arbetar i branschen. Med dessa förändringar i sikte kan 2024 bli ett år av återhämtning och tillväxt för husvagns- och husbilssektorn.
Från pandemins skugga till hållbar livsstil
Campingtrenden som tog fart under pandemin har visat sig ha en bestående effekt. Jörgen Nyström från HRF, Husvagns- och Husbilsbranschens riksförbund, bekräftar att många som började campa under denna tid väljer att fortsätta med det.
I sitt pressmeddelande i januari listas några av de framträdande trenderna man kan se 2024.
Solpaneler blivit ett populärt val för de som vill fricampa, vilket möjliggör en mer självförsörjande och kostnadseffektiv campingupplevelser. Vi har själva sett att på många campingar kan man även välja att man kan boka en plats med el eller en plats utan el vilket gör att man även då kan spara en slant. Många väljer också naturnära semestrar, som vildmarkscampingar med fokus på aktiviteter som vandring och kanotupplevelser. Dessa har blivit alltmer eftertraktade trots att dessa platser ofta inte erbjuder el.
Säsongscamping, där fritidsfordon används som sommarstugor och när vintern kommer flyttas fritidsfordonet till fjällen, har också blivit en trend som nu anses vara mer av en beständig sanning. På en del campingar har de långa kölistor och andra märker av en ökning. Säsongscampingen på sommaren är ofta bara några mil från hemmet.
Intressant nog är det inte bara de traditionella campingplatserna som upplever en ökning i popularitet. Nöjesattraktioner och evenemang har börjat erbjuda egna campingmöjligheter, vilket lockar besökare som uppskattar bekvämligheten att bo nära underhållningen. En trend som vi personligen också uppskattar och har nyttjat t.ex. på konserter i Dalhalla strax utanför Rättvik i Dalarna.
Sociala medier har spelat en stor roll i att forma campingkulturen. Hashtags som #husbilsliv, #husvagnsliv, #vanlife och #vaknadarduvill har inspirerat campare att dela med sig av sina erfarenheter, stylingtips och vackra platser. Detta har skapat en gemenskap där idéer och inspiration flödar fritt och HRF tippar att denna trend kommer att växa ännu mer.
Tekniken har också gjort sitt intåg och kommer att bli allt vanligare i och med så kallade smarta husvagnar, som är utrustade med avancerade och tekniska funktioner. Detta speglar vårt ökande beroende av teknik och önskan om bekvämlighet även när vi är på vägarna
Miljöaspekten av camping har inte heller gått obemärkt förbi. Camping är den semesterform som har näst lägst påverkan på miljön (efter cykelsemester i tält) och många campingplatser har börjat fokusera mer på hållbarhet. SCR Svensk Camping rapporterar en ökning av miljöintresset bland campare, vilket är ett positivt tecken för framtiden.
Mer än ett köp
Att investera i en husvagn eller husbil är inte bara ett köp, det är en stor investering och ett sätt att förändra sin livsstil. Ingela Lundkvist som är kommersiell chef på First Camp har observerat en trend där efterfrågan på campingplatser ökat under för- och eftersäsongen eftersom många vill kunna använda den året om. Och att ”bryta vardagslunken” är en trend som växer sig allt starkare. Att uppleva aktiviteter såsom att besöka julmarknader, skördefester, ostprovningar, mikrobryggerier, utforska en ny stad etc. utan att behöva åka så många mil ifrån hemmet är ett populärt sätt att förnya sin energi, få nya perspektiv och få en välbehövlig paus från det dagliga livet.
Tycker du att det här är lika intressant som vi gör, så har vi gjort en film där vi även listar topp 10 av nybilsregistreringen för husbilar under första kvartalet 2024.
Lämna ett svar