Nyårsweekend vid Högbo Bruk

Vi firade nyår i Högbo, en bruksort i Sandvikens kommun, där vi bodde på Högbo Bruks ställplats. Ett ställe som vi varit på ganska många gånger, och som vi gillar skarpt. Tar ca 1 timme för oss att åka dit, och det brukar vara lagom på fredageftermiddagarna när vi loggat ut från jobbet och vill komma iväg en sväng. Det finns 15 ställplatser och det är ett väldigt populärt ställe, så man måste vara ute i god tid för att boka. El vid varje plats, och en vattenkran för färskvatten vid varje plats (vattnet är igång sen vår, sommar och tidig höst). Finns inget servicehus, men ett hus med omklädningsrum, toalett, dusch och bastu. Det enda vi saknar är gråvatten- och latrintömning.

Men först behövde vår Affinity sopas av, tinas av och bli nyårsfin.

Högbo Bruk är ett levande bruk med anor från 1630-talet. Hit kommer alla sorters människor för att njuta av livet och utmana sig själva. Här finns friluftsliv, sport, konsthantverk, shopping, evenemang, kulturhistoria, mat och boende. Allting omgärdat av herrgårdarna, de röda längorna, kvarnen, stallet och bruksparken som ger Högbo dess karaktär och minner om det som varit

högbobruk.se

Det snöade så gott som hela helgen, men solen försökte ta sig fram och lyckades stundvis. Ca 4-5 minusgrader. Vi kom dit ganska sent på lördagskvällen, slängde upp Masa-täcket (på 2 min 20 sek!), satte upp isolertäcket baktill och sen tog vi det bara lugnt och åt och tittade på film.

På nyårsaftonen tog vi en promenad runt Dammsjön, stannade vid en grillplats och stekte raggmunk i mackjärnet över öppen eld, som vi åt med fläsk och rårörda lingon som lunch. Blev kvar där en stund, så det hann bli lite skumt innan vi gick hem. Vi hade tänkt gå till hotellet och äta nyårsmiddag, men som tur var kollade vi av tidigare och de hade bara öppet i restaurangen för de som bokat helt paket med hotellövernattning och allt, så vi gjorde en trerätters i bilen istället.

Som förrätt åt vi en ryskinspirerad svenskrätt från 70-talet, som bestod av skivad saltgurka som man ringlar honung över och en klick smetana vid sidan. Sköljs ner med vodka. Vi hade airfryern med oss, så varmrätten blev ”ugnsrostad” potatis, morot och sötpotatis med pepparbiff och rödvinsås. Hur gott som helst! Efterrätten blev en enkel vaniljglass med smulade saffransskorpor som vi hade kvar sedan julfikat. Lite bubbel vid tolv-slaget.

Vi hade planerat att åka hem på nyårsdagen, men när Peter fattade att vi hade faktiskt tagit semester den 2 januari, så tänkte vi att vad ska vi egentligen hem och göra? Vi bokade en natt till och efter en promenad runt sjön igen i ett härligt vinterlandskap, så åkte vi in till Gävle för att handla, passade på att utföra lite andra ärenden och tog en snabblunch.

OCH tankade! Dieseln hade över en natt gått ner ca 4 kronor / litern tack vare att reduktionsplikten sänktes. Lägre än vad det varit på mer än två år, och man minns ju hur det var sommaren 2022 då det gick upp till ca 28kr/litern.. Med en tank på 90 liter så gör det en hel del.

Tack för det! 🙂

Jag övertalade Peter att vi absolut behövde saffransmunkar som eftermiddagsfika, så när vi väl kommit tillbaks till ställplatsen igen så gjorde vi lumumba och försökte äta munkarna utan att slicka sig runt munnen (gick sådär… :-D) Sedan blev det tärningsspel och lite senare grillade vi hamburgare.

En riktig mat och lathelg. Precis vad vi behövde.

2 svar till ”Nyårsweekend vid Högbo Bruk”

  1. Profilbild för Peter
    Peter

    Det såg härligt ut! 😉

  2. […] som vi gärna åker till. Vi tillbringade nyår där, det och lite mer om stället kan ni läsa om här […]

Lämna ett svar till Peter Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *